HTML

Sótlan szórakozás

Értelmetlen betűtenger, és még az is viharban.

Friss topikok

  • Javier Lamon: Nagyon szépen fogalmaztál, mindenben egyetértek. A birka nép azt szereti, amit a tévé megmond neki. (2014.04.17. 07:59) Rúzsa Magdi

Linkblog

Korszak

2021.04.24. 19:32 Nino

Sorozatban harmadjára, öt éven belül negyedszerre nyert Bajnokok Ligáját a Real Madrid. Ehhez hasonló triplázás a hetvenes évek óta nem történt, de azóta lényegesen nehezebb lett eljutni a legrangosabb európai kupa döntőjébe. Rajtuk kívül még a címvédés sem sikerült senkinek a BL-ben, szóval ez egy tényleg elképesztően nagy bravúr. Egyetlen olyan széria van, ami még ezt is felül múlja: a Real Madrid sorozatban öt BEK győzelme még a kupasorozat legelejéről.

Pontosan az az öt győzelem alapozta meg a mostani négyet is. A Madrid ugyanis néhány éve sikeresen kiépített egy rendszert, ami kiválóan működik, ez pedig mindent a BL győzelemnek rendel alá. Bármilyen nehéz is a Bajnokok Ligája, akkor nehéz csak igazán, ha egy klub minden fronton helyt akar állni. A Real a spanyol bajnokság tagja, ott játszik a Barcelona, az Atletico, a Valencia, a Sevilla, stb., hihetetlenül nehéz megnyerni azt is, meg a BL-t is. Ez tavaly éppen a Real Madridnak sikerült, és duplázott már a Barcelona is, de annál többször fordult elő, hogy a Barca - Real duóból csak az egyiknek csak az egyik címet sikerült bezsebelni. Borzasztóan sok meccsen kell helyt állni, és ez tényleg csak a leggazdagabb kluboknak megy, akik két majdnem egyforma erősségű csapatot ki tudnak állítani.

Ez az, amiben a Real Madrid igazán erős: a keret kialakításában ( megvesz játékosokat ) és a formaidőzítésben ( csak a BL-re koncentrál igazán, főleg a tavaszi szakaszban ).  A korszakosság azonban számomra többet jelent annál, hogy valaki dominál a legfontosabb sorozatban, de közben elbukik hazája bajnokságában. Az elmúlt öt évben a Real négyszer nyerte meg a BL-t, de csak egyszer a La Ligát, ez aligha lehet véletlen. Tavaszra legtöbbször akkora hátrányba került otthon, hogy nyugodtan pihentethette legjobbjait az európai kupameccsekre, és sokszor ez jelentette a különbséget egy-egy párharcban. ( Pl. a Juventus ellen, ami hosszú évek óta az egyik legnehezebb bajnoki véghajráját játszotta. ) Persze ettől Ronaldoéknak még le kellett gyűrniük pl. azt a Bayernt, vagy PSG-t, amelynek habkönnyű gyakorlat hoznia saját bajnokságát, de a szezon végi fáradtság pl. a németeknél is kimutatkozott, elég csak a Frankfurt elleni német kupa fiaskóra gondolni.

A leghosszabb, legmegerőltetőbb sorozatban, a bajnokságban pihentethetett a Real, korábban a spanyol kupából is kiesett, így mindent a Bajnokok Ligájára tehetett fel. Ez az ő játszóterük, a mindent vivő lap: ha ezt megnyered, az összes többi blamázs feledtetve van. És tényleg. Most minden szép és hófehér.

De ez természetesen nem igaz. Amikor feltettem a kérdést a szkeptikusoknak, hogy a Madrid tényleg csak a szerencse meg a bírók csalása miatt nyert öt éven belül négy Bajnokok Ligáját, simán rávágták, hogy igen. Persze nem ennyire fekete-fehér a szituáció, Zidane-nak és csapatának valós érdemei vannak ebben a diadalsorozatban. Éppen az FC Barcelona szerény európai szereplése ( mármint az elmúlt öt évben, mert előtte ők mindenhol domináltak ) mutatja, hogy szinte lehetetlen minden sorozat nyerni azóta, amióta ennyire sok meccset kell lejátszani. A Real választása azonban kényszer, nem koncepció, kvázi a gyengeségük következménye. Ha esélyük van a bajnoki címre is, azt sem hagyják ki, látható volt ez tavaly is, amikor a Barca komoly válságba került, így a Madrid duplázhatott.

Ha már korszakos csapat, akkor tényleg a Barcelona kívánkozik az élre. Ők azok, akik ezt a "korszakos" Real Madridot rendre móresre tanítják Spanyolországban.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nino.blog.hu/api/trackback/id/tr8613120656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása