HTML

Sótlan szórakozás

Értelmetlen betűtenger, és még az is viharban.

Friss topikok

  • Javier Lamon: Nagyon szépen fogalmaztál, mindenben egyetértek. A birka nép azt szereti, amit a tévé megmond neki. (2014.04.17. 07:59) Rúzsa Magdi

Linkblog

Vízilabda vs magyar foci

2014.02.13. 13:59 Nino

Egyszer, egy nyáron fejembe vettem, hogy ha már ott az a szép tó, igazán pólózhatnánk egyet. A kapu elhelyezése kisebb nehézséget okozott, de közel sem akkorát, mint maga a játék. A lábunk nem ért le, mint a vízilabda hőskorában (?) néhány sekélyebb medencében, csere nem volt, a part is messze, ráadásul a "kapu" négy darab flakon volt, zsinórral és kővel kibalanszírozva, szóval kapaszkodni maximum a labdába lehetett. A felszínen maradás élet-halál harc volt, pláne azt figyelembe véve, hogy a labdáért olykor öldöklő küzdelem zajlott. Élvezeti értékről nem beszélhettünk, a dobásaink teljesen erőtlenek voltak, olyan fáradtak voltunk a folyamatos lubickolástól. 

Oké, nem lehet mindenkinek olyan erőnléte, mint Kásásnak, de hát éppen ez az. A vízilabda játszhatatlan és élvezhetetlen sportág. Mielőtt még a nyájas olvasó piros-fehér-zöld szívéhez kapna, azért javaslom neki, egyszer próbálja ki ezt a borzalmat. Egy sport akkor jó, ha bárkinek élvezhető a játszása, ettől általánosan népszerű, űzhető. 

Először is nagyon kevés helyen lehet vízilabdázni. Nem vagyunk trópusi ország, az egyetlen tóra emlékeztető valami meg olyan sekély, hogy ott klasszikus, úszkálós vízipólót én nem nagyon láttam, pedig kurvára 10 millió Benedek országa vagyunk. A medencehelyzet olyan, amilyen, inkább ne menjünk bele, azaz mennénk mi, ha olyan sok lenne. De ha van is, nehezen jön össze annyi ember, aki lazán lenyom egy vízilabda meccset. Nem ecsetelem tovább, milyen nehéz is ezt egyáltalán bármilyen szinten űzni, beszéljünk inkább arról, milyen nézni.

A magyar ember olyan, hogy nagyon szereti a sikereket, és nagyon nem szereti a kudarcokat. Végletes. Pólóban többnyire sikeresek vagyunk, azaz EB-t, VB-t, olimpiát nyerünk viszonylag sűrűn. De. Ezek világversenyek, nem hetente rendezik őket. A kicsit sűrűbben rendezett bajnoki vagy európai kupameccsekről már jóval kevesebbet hallani. Pedig ha jók vagyunk, nyilván ott is jók vagyunk. Vagy nem? Az utóbbi két évtizedben kétszer nyert magyar csapat Bajnokok Ligáját, pedig hát ugye ilyesmit évente rendeznek. Igaz, hogy a külföldi győztesek között több alkalommal játszottak magyarok, de hát ugye mégis csak a vízilabda hazájában vagyunk, mi a francért nincs itt egy, kettő, több rendes csapat?!

Azért, mert pénz erre sincs. Micsoda igazságtalanság!? A szemét focisták meg mennyit kapnak! Na, itt van a kutya elásva. Ez a fránya piacgazdaság ugyanis már csak ilyen. Pénzt abba ölnek, amibe érdemes. A kiváló pólóba érdemes? Nem. A szar fociba meg igen? Így van. Nem tetszik, de hát ez van. Az van, hogy a vízipóló annak ellenére sem igazán népszerű sportág, hogy olyan jó benne a magyar. Az van, hogy kevesen játsszák, nem úgy, mint a focit vagy a teniszt,  amik még egy amatőrnek is könnyedén okoznak boldog perceket, akármilyen szarok is bennük. A magyarokat a vízilabda sikerek érdeklik, de csak a nagy nemzetközi sikerek. A többit leszarják. Egy átlag magyar még klubokat sem ismer itthon, kivéve persze azt a pár várost, ahol van első osztályú csapat ( Eger pl. ) Most őszintén! Hány vízipólóst ismer??? Kik a mostani válogatottak? Na, ugye! A póló már csak ilyen, azért nem ismerjük, mert a helyén van. A sokadik fontosságú sportág, még nálunk is, nemhogy máshol, külföldön. A világ jelentős részében azt se tudják, mi fán terem, és még annyit sem értenek a zavaros víz zavaros szabályairól, mint mi. Tényleg, mi értjük? Lófaszt, csak szeretjük, mert jók vagyunk benne. De most komolyan? Ki vágja, mi számít szabálytalannak vagy mi nem? Ölik egymást, és egyszer csak kiállítás. Senki se tudja, miért.

Mégis mindenki sápítozva beszél arról, hogy ezek a semmire kellő focisták bezzeg milyen jól keresnek, aztán meg falábú az összes. Adjuk a pénzt inkább a drága, aranyos, kedves vízipólósoknak. Ha ez tényleg megtörténne, ha az OSC III minden játékosa is annyit kapna, mint mondjuk Böde, az mivel lenne jobb nekünk??? Úgyse mennénk el megnézni. :) Egyáltalán ki a fene jár vízilabda meccset nézni? A minap a Szolnok-Eger OB1-es rangadón 800-an voltak, pedig ugye elvileg kibaszott magas színvonalú szuper vízilabdás fiúk csapkodták egymást meg a vizet. Félre értés ne essék: minden elismerésem az övék! Sokkal nagyobb sportemberek, mint a focistáink. Ettől azonban még nem elég érdekesek. A többi OB1-es meccsen általában 100 néző van beírva, gondolom nagy jóindulattal. Ezzel szemben a helyzet az, hogy Mucsaröcsögén meg Bivalybasznádon is vannak ugyanennyien vagy még többen egy megye hatos focimeccsen. Hülyék ezek??? Mi a fenét néznek rajta? A franc se tudja, de a magyar már csak ilyen. Inkább megnézi a kutyaütő focistákat mint a remekelő vízipólósokat. És ez van a tévében is .Egy magyar bajnoki meccsnek még mindig van reklámértéke, tülekednek érte a sportcsatornák, bezzeg a vízipóló... Hát, sajnálom, de nem nézik.  Azt igen, ha lenyomjuk a szerbeket vagy a horvátokat az olimpián, persze. De ez egy nagy átbaszás! Attól még ez a sportág nem sokakat érdekel. Megnéznének egy jó olasz, szerb, horvát vízilada bajnokit? Nem. Mert nem magyarok, és nem jó a sport, amit játszanak. A foci, a kosárlabda vagy a kézilabda - ha magas színvonalú - esetleg nézhető, élvezhető. A póló még így sem. Ezt tudomásul kell venni, és nem sopánkodni azon, hogy bezzeg a focisták!

Amiről egyébként azért nem tudok sokat mondani, mert már jó ideje nem nézem én sem. A magyar foci rosszabb, mint a magyar vízilabda. Ez utóbbit csak nem értem, az előbbit azonban igen, és éppen ezért utálom. A magyar vízilabda bajnokik semmivel nem rosszabbak, mint az olaszok, ugyanez fociban? Hahaha. DE, és így nagy betűvel. DE ezzel nincs mindenki így. A magyar bajnoki meccseket nemcsak nézik, DE a legtöbb esetben többen nézik, mint a nívós külföldi bajnokságokat. Senki sem vitatja, hogy mondjuk egy Espanyol-Betis meccsen százszor magasabb a színvonal, mint egy Kecskemét-Pápán, és mégis. Ilyenek vagyunk. Nem hagy el minket a remény. Meg hát azért mégis csak a mi fiunk rokonának a haverja szaladgál ott. 

A ténylegesen lehangoló adatok, a csökkenő nézőszám ellenére azért érdemes megnézni, hány labdarúgó meccset rendeznek hetente magyar földön, hány ember sportol ezeken a meccseken, plusz hányan játszanak még haveri alapon, tornatermekben, a grundon, mikor hol, mikor hol lehet. Sokan. Nagyon sokan. Olyat már sokat hallottam, hogy a magyar foci rossz, de olyat keveset, hogy a foci rossz sport. És hányan vízilabdáznak vajon hetente? Akár versenyszerűen, akár hobbiszinten? Hm? A tizede? A százada? Az ezrede??? 

Nos, ezt figyelembe véve mondjon mindenki véleményt, mikor a két sportot összehasonlítja. A vízilabda csak egy a sok ( kihaló félben lévő? ) sport közül, amit örülhetünk, hogy nem vesznek ki hamarosan az olimpiáról. Igazságtalan lenne? Biztosan? Mi tutira sajnálnánk, de csak azért, mert azon kevés sportok egyike, amiben jók vagyunk. Mármint a kis számú elitünk jó benne. Mert az átlag magyar éppen olyan béna vízipólós, mint a brazil vagy a koreai, higgyék el nekem, én is kurvára magyar vagyok és kurvára átlagos.

És itt, el lehet gondolkodni azon is, vajon mennyire vagyunk mi jó sportnemzet? A fociban olyanok vagyunk, amilyenek, a világversenyekre nem nagyon jutunk ki. Mondjuk ezzel a 200 tagország közül még van ezzel vagy 160, de mi abban a 40-ben szeretnénk lenni, aki azért rendszeresen kijut, naná. Az meg már mindegy is, hogy a vízipólóban hány ország közül is vagyunk a legjobbak: a világ nagy részében ez a sport nem is létezik, de komolyan venni biztosan nem lehet. Akkor miben vagyunk még jók? Hokiban? Baszki, alulról előrébb vagyunk, mint felülről, akárhogy is hívják az osztályunkat.  "Divízió 1-es világbajnoki bronzérmes a magyar hokicsapat!"  Mi van, vazeg??? :)  A hoki válogatottról csak annyit, hogy az A csoportos élcsapatoktól, ha azok egyszer a büdös életben rendesen állnának ki ( oroszok, svédek, kanadaiak), MINDEN ÁLDOTT meccsen egy hollandiai 8-1-gyel felérő apokalipszis lenne a végeredmény. Ezeknek az országoknak a Zs válogatottja ellen se nagyon van esélyünk, éppúgy, mint vízipólóban ellenünk, mondjuk a kissé nagyobb, némivel több lakosú, tengerrel is bőségesen rendelkező Brazíliának . 

Na, ez a hoki. De nézzük inkább az olimpiát! Kajak-kenu, vívás, öttusa... Ön mikor űzte utoljára ezeket a sportokat? Mondom: örüljünk, hogy ezek még egyáltalán léteznek, annyira érdektelen sportok már világszerte. Nem véletlenül kapkodják le a hasonlókat az olimpiák kínálatáról. A vízilabda egyelőre még megúszta, de szerintem éppen amiatt, hogy az úszás tuti biztos, így elfér mellettük néhány labdás úszó igazán. Nos, ami az úszást illeti, az talán az egyik legjobb sikersportunk. Ezek szerint rengeteg uszodánk van, nagyon sok gyerek tud úszni járni, és a magyarok nagy része kiváló úszó! Vagy csak egyszerű elitnevelés zajlik? Sok jó úszónk van valójában vagy csak egy-két kiemelkedő egyéniség? Ezen is érdemes elgondolkodni.

Szóval a focit és a pólót nem igazán lehet egy lapon emlegetni,de már csak nézőpont kérdése is, hogy miért nem. Fanyalogni, na azt nem lehet. A dolgok maguktól állnak így, ahogy, és ezen nem sokat változtatna semmilyen felső utasításra levezényelt súlypontáthelyezés. Jó foci kell vagy jó póló? Jó foci. Jó póló már van, mégse kell senkinek. Ha nem tetszik, hát nem tetszik, de ez van.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nino.blog.hu/api/trackback/id/tr835812425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása